Blogopmaak

Rust, Reinheid, Regelmaat

duda-wsm • jul. 02, 2019

Als de R in de maand is

Zo, dat zijn nog eens termen uit het jaar kruik.
En toch zijn ze eigenlijk nog steeds up to date, al worden ze niet meer zo vaak gebruikt.

Rust, Reinheid en Regelmaat zijn de 3 Rren die net na de oorlog werden geïntroduceerd door Prof. Dr. Wilhelmina Bladergroen. Zij was psychologe, pedagoge en orthopedagoge.
Tijdens mijn studie en in mijn werk in het onderwijs, de gehandicapten zorg, kinderopvang, en nu weer meer onderwijs (al 40 jaar) heb ik heel veel te maken gehad met opvoeden en gedrag. En steeds weer komen die 3 Rren om de hoek kijken. Omdat ze nog steeds van groot belang zijn bij alles wat we doen. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. En misschien wel juist voor volwassenen. 

Rust
Wordt vaak uitgelegd als voldoende slaap. En natuurlijk is het belangrijk dat we voldoende slaap krijgen zodat we uitgerust aan een nieuwe dag kunnen beginnen. Een nieuwe dag vol impulsen.
En dat is nou precies waar die Rust werkelijk over gaat. Over impulsen.
Rust krijg je als je de impulsen zo veel mogelijk beperkt en zo dicht mogelijk bij jezelf blijft. En dat is dan weer zo'n term die je veel hoort maar die niet wordt uitgelegd.
Impulsen is alles wat we om ons heen zien, ruiken, horen, weten en voelen. En als we gefocust zijn op wat we aan het doen zijn, dan leiden die impulsen ons af en dat werkt storend. 
Probeer het maar eens uit. Kijk naar een vast punt voor je en zie wat er allemaal nog meer aan beelden binnenkomt. Het enige wat je niet waarneemt is dat wat er achter je is. 
Ons brein neemt die impulsen allemaal op en moet er iets mee, namelijk ordenen. Dat kost energie. Als we dan gefocust willen blijven moeten we extra energie leveren. 
Als je, zoals ik nu, aan het schrijven bent terwijl iets verderop in de straat een vuilniswagen met ronkende motor al toeterend aan komt rijden en de ondergrondse vuilcontainers gaat legen waarbij de chauffeur over de herrie heen de laatste nieuwtjes schreeuwt naar de bouwvakkers die in het gebouw tegenover staan te hakken en te zagen, dan is dat voor mij afleidend en storend. Door alles heen moet ik blijven nadenken over hoe ik het wil schrijven en of alles wat ik schrij ook klopt en dat kost heel veel meer energie dan wanneer het rustig om mij heen zou zijn. 
Als voorbeeld: 
Ik schreef het hele stukje over Rust en net toen ik naar Reinheid wilde gaan ging mijn laptop uit. De batterij was leeg. En ik had het geschrevene niet tussentijds opgeslagen dus alles wat ik schreef was weg. Een mooie test. Want ik kon dat wat ik al geschreven had niet meer vanuit mijn brein reproduceren. Mijn brein had het niet opgeslagen door alle afleiding er omheen. En nu kost het me dus meer tijd en energie om het hele stukje toch nog netjes af te krijgen, zonder belangrijke informatie te vergeten.
Precies om die reden staat nu ook het hele kantoortuin principe ter discussie. Focussen op wat je aan het doen bent met om je heen geluiden van telefoons, computers, toetsenborden, mensen die langslopen, licht wat steeds anders invalt, plaatjes aan de muur, pratende mensen, luchtjes (vooral aan het einde van een week hard werken bij 35 graden) en ga zo maar door. Maar ook het effect van anderen die kunnen zien wat je aan het doen bent, je niet altijd even veilig voelen met zoveel mensen om je heen, je niet even kunnen terug trekken tenzij je naar de wc gaat. Misschien is er wel iets wat je bezig houdt waardoor je even niet zo lekker in je vel zit en is het gewoon niet fijn om in zo'n grote groep te zitten. Al dat soort impulsen verhogen de werkdruk met een enorme factor. 
Wat dan wel weer prettig kan zijn, is de muziek op de achtergrond. Dat is een constante factor, komt als geordend ons brein binnen en vraagt dus geen extra energie.
Dit hele proces van impulsen verwerken en gefocust zijn vraagt veel energie en als er te lang, te veel impulsen zijn moeten we te lang te veel energie leveren om ons werk of studie te kunnen blijven volhouden.

Reinheid
Wordt vaak uitgelegd als hygiënisch, schoon, proper. 
En natuurlijk is het belangrijk dat het schoon is om je heen als je aan het werken of studeren bent. Boodkruimels in je toetsenbord en de plakkende kring van de koffiebeker op je bureau leiden af. En ook schone lucht is belangrijk. Centrale verwarming en airco's zijn fijn in ons klimaat maar maken het er niet schoner op helaas. Open ramen en goede natuurlijke ventilatie wel. 
Reinheid is ook het weten waaraan je moet voldoen. Weten wat er van je wordt verwacht. Weten hoe er over je wordt gedacht. Je bewust zijn van wat je kan en wil en wat je nodig hebt. En dat kunnen en mogen aangeven zodat je jezelf kan zijn. En dat betekend vaak een open en eerlijke en vooral gelijkwaardige communicatie. 
Net als een auto heeft ook ons lichaam af en toe een onderhoudsbeurt nodig om schoon te blijven en goed te kunnen functioneren. Doorsmeren en olie verversen (weer zo'n oudje) is in dit geval gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende water en lekker naar buiten. Maar ook plezier maken, afleiding zoeken en ontspannen horen hier zeker bij. Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Vooral in je werk en tijdens je studie.
Het houdt de motor schoon en in beweging.

Regelmaat
Dat kan betekenen op vaste tijden slapen, op vaste tijden opstaan, op vaste tijden pauze, op vaste tijden sporten, op vaste tijden eten etc. Maar als we het zo bekijken zou het leven er toch wel saai uit gaan zien. En dat koste dan weer energie.
Regelmaat is meer bedoeld om de focus even te kunnen verleggen. Of dat op vaste tijden moet zijn of juist niet, dat weet jij zelf het beste. Bij regelmaat is het belangrijk dat je luistert naar wat jouw lichaam je aangeeft. Als je niet langer stil kan zitten ga dan bewegen, als je niks meer kan bedenken stop dan en ga iets anders doen.
aar zorg ervoor dat je een aantal vaste gezonde routines hebt. Je kunt een hectisch leven leiden en er toch voor zorgen dat je voldoende rust krijgt en er voldoende reinheid is. Dan worden slapen en gezond eten ineens wel belangrijk.
Ook hier komt weer de werkplek om de hoek kijken. En dan nu vooral de flexplek. Mensen vinden het nu eenmaal fijn om een vaste werkplek te hebben, waar ze spullen kunnen laten liggen en niet steeds alles mee te hoeven zeulen om op de andere werkplek weer van voren af aan te moeten beginnen. Steeds van werkplek moeten wisselen geeft heel veelonrust en afleiding. Bovendien werkt het een mate van ongelijkheid in de hand. De vroege vogels hebben de beste plek terwijl de laatbloeiers het moeten doen met wat er overblijft. Maar wie van de 2 is het meest productief en effectief voor de organisatie? Wordt dat bepaald door waar je zit of hoe laat je begint? Ik noem maar wat.

Het mag duidelijk zijn dat Rust de belangrijkste factor is van de 3. Is er Reinheid, dan is er Rust, is er Regelmaat dan is er Rust. 
En wil je de ultieme rust beleven? Ga dan de natuur in. Vaak adviseer ik mensen om de natuur in te gaan. Neem een zeiltje mee om je te beschermen tegen de regen, neem een fles water mee, zet je telefoon uit en laat je horloge thuis. Ga met je rug tegen een boom zitten en laat de natuur op je af komen. Niets is zo geordend en in balans als de natuur. De lucht is er schoon en het ruikt er altijd lekker en in alles is regelmaat. Dus wil je de 3Rren bij elkaar, ga dan de natuur in.
In de natuur is er zoveel rust en balans dat alles wat je daar ziet, hoort, ruikt, weet en voelt al geordend binnen komt. En op dat moment heeft ons brein de ruimte om alles andere wat we al die tijd hebben binnen gekregen te ordenen en op te slaan.

Tegenwoordig worden de 3Rren aangevuld met Respect en Ruimte. Maar heel eerlijk gezegd vind ik dat respect en ruimte al in de uitleg van de 3 voldoende naar voren komen om ze nog apart te benoemen. 



Share by: