Blogopmaak

Frisse lucht

Maudy Kruiswijk • okt. 17, 2019

Hoe belangrijk is dat?!

In verschillende posts op social media heb ik al aangegeven dat buitenlucht belangrijk is bij het snel en makkelijk kunnen verwerken van informatie.
Maar hoe belangrijk is dat nou eigenlijk?

We weten allemaal dat zuurstofgebrek schadelijk is voor de hersenen. 
Bij zuurstof tekort door bijvoorbeeld een herseninfarct komt een enzym vrij (NOX4) wat hersenweefsel vernietigd. Maar ook wanneer er geen sprake is van zuurstof tekort, is het voldoende aanvullen van zuurstof in de hersenen, door regelmatig de frisse lucht op te zoeken, heel belangrijk.

We zijn de hele dag bezig met het verwerken van informatie en dat vraagt veel veel van ons brein. Zuurstof is voor de hersenen wat voedsel voor het lichaam is.
Ook als we niet aan het werk zijn of op school zitten, komt er allerlei informatie binnen die naar de juiste plek gestuurd moet worden. Dat verwerken van al die informatie gebeurt voornamelijk in het voorste gedeelte van ons brein (prefrontale cortex). Opvallend is dat deze vlak achter de neus-voorhoofdsholte zit. Zou dat iets te maken hebben met de kortste weg naar frisse lucht? Ik denk van wel.
O en misschien nog voor alle duidelijkheid; onze luchtwegen zorgen voor de zuurstoftoevoer naar het bloed maar ook via de huid, onze poriën, komt zuurstof ons lichaam binnen. En wel zoveel, dat wanneer je de huid volledig afsluit terwijl de luchtwegen toegankelijk blijven, iemand uiteindelijk toch stikt door zuurstofgebrek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat verblijf in de buitenlucht de hersenen stimuleert. Het brein gaat dan dus sneller en makkelijker werken. En vooral in combinatie met bewegen wordt een optimaal effect bereikt. Door de beweging wordt het bloed sneller rondgepompt en komt er dus sneller zuurstofrijk bloed in de hersenen terecht.
Uit hetzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat bijvoorbeeld een boswandeling de hersenen tot rust laat komen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof die tussen de bomen aanmerkelijk hoger ligt dan ergens anders. Én het natuurlijke beeld van een bosrijke omgeving komt in het brein al geordend binnen. Het brein hoeft daar dus zelf niks meer aan te verwerken. 
Uit dit onderzoek is gebleken dat de motor harder gaat werken met minder energieverbruik, door schonere, frisse, zuurstofrijke lucht.
Temperatuur is minder van belang. Of het nu 30° of -15° is, het gaat om het zuurstof gehalte in de lucht. Al wordt bij koudere temperaturen het zuurstof uit de lucht wel makkelijker opgenomen. 
Naar buiten dus, altijd.

Maar hoe moet dat nu als je de hele dag in een kantoor of op school zit?
Laten we eerst eens beginnen met wat je zelf allemaal al kan verbeteren.
Slaap met het raam open en laat het slaapkamerraam ook overdag open staan. Dan heb je gedurende de nacht een enorme toevoer aan zuurstofrijke lucht en bouw je een voorraadje op. Het hoeft niet wagenwijd te zijn want tenslotte stoken we niet voor de hele straat, maar een tochtstand of een bovenraampje is al voldoende. 
Dat lopen of fietsen naar het werk de beste manier is weten we allemaal al heel lang dus daarover hoef ik niet nog meer te zeggen. Helaas woont niet iedereen zo dicht bij het werk dat dat ook kan en dan is de auto of openbaar vervoer nog de enige optie.
Als je met openbaar vervoer reist ben je ook voldoende buiten om frisse lucht op te doen. In de auto is dat natuurlijk anders. Kies er dan voor om een raampje open te zetten, ook in de winter. 
Eenmaal op het werk of in de klas wordt het allemaal een stuk lastiger. Airco's zuiveren de lucht en geven een aangename temperatuur maar verversen de lucht niet altijd zo optimaal als wanneer er een raam open kan. Dus als je werkt in een omgeving waar ramen open kunnen, doe dat dan ook regelmatig. 
En dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om in de lunchpauze de buitenlucht op te zoeken. Iedere dag een half uurtje lopen maar ook op een bankje zitten, lekker buiten en even nergens over nadenken doet ongelooflijk veel goeds voor ons brein.

En dan het belangrijkste; buitenlucht, zuurstofrijke lucht, stimuleert de aanmaak van serotonine. 
Met andere woorden, buitenlucht maakt gelukkig.

Maudy Kruiswijk
www.leerstrategie.nl
info@leerstrategie.nl







Share by: