Blogopmaak

Het is de muziek die de toon maakt

Maudy Kruiswijk • sep. 06, 2022

Muziek tijdens het leren

Tijdens de gesprekken over hoe iemand het beste kan leren adviseer ik vaak ook om muziek te luisteren tijdens het leren. En daar heb ik een hele speciale reden voor.


Team muziek of team stilte?

De één zegt dat muziek helpt tijdens het leren. Maar een ander zegt dat het juist afleidend werkt. 

Op internet vind je verder veel tegenstrijdige informatie over de effecten van muziek op je studievermogen. Klassieke muziek maakt je slimmer, geen muziek is het beste, draai muziek die je zelf leuk vindt, etc.

Hoe zit het nou?


Er is een hardnekkig gerucht dat het luisteren van klassieke muziek je slimmer zou maken. Dit wordt ook wel het ‘Mozart effect’ genoemd. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering in stand houdt, klassieke muziek op zichzelf heeft dus geen effect op je IQ.

Muziek, niet alleen de klassieke versie, heeft wel een ander effect op je: het maakt je blij.

Mits je de muziek leuk vindt natuurlijk.

Je verbeterde humeur zorgt ervoor dat je zogenaamde ‘cognitieve prestaties’ verbeteren. Dit betekent onder andere dat je beter kunt nadenken, analyseren, concluderen en focussen.

En verder kan muziek helpen om meer energie te geven.

Ook maak je door muziek een soort schil om je heen, waardoor alle prikkels van buiten wegvallen.

Het helpt om irritante geluiden te filteren.

Maar in hoofdzaak helpt muziek focussen omdat het een goed gevoel geeft. Hoe meer positieve gevoelens je tijdens leren ervaart, hoe meer je van het leerwerk opsteekt en onthoudt.


Er is nog een effect wat muziek heeft op het leren en dat heeft te maken met de werking van de hersenen.


Hoe werkt het brein?

De hersenen werken door het verzenden van informatie tussen neuronen, door middel van elektrochemische pulsen, ook wel hersengolven.

Dit zijn kleine elektrische stroompjes die meetbaar zijn via het aantal trillingen of golven per seconde. Hersengolven worden uitgedrukt in Herz

Deze hersengolven zorgen ervoor dat je helder kunt denken, kunt anticiperen binnen gesprekken, focus kunt aanbrengen informatie kan opslaan en je kunt concentreren.


Mensen die regelmatig mediteren weten dat er bepaalde muziek is die hersengolven stimuleert en tegelijkertijd ook rust geeft.

In muziek die bedoeld is voor meditatie wordt gebruik gemaakt van het effect waarbij het rechter- en linkeroor naar verschillende frequenties luisteren. Het idee is dat dit de illusie wekt van een derde geluid - een ritmische beat - en neuronen in de hersenen sturen elektrische berichten met hetzelfde tempo als de denkbeeldige beat. Deze toon wordt binaural beat genoemd.

En binaural beats, dat weten we, geven de hersenen rust en zorgen ervoor dat we ons beter kunnen concentreren.


Wat veel mensen niet weten is dat ook de moderne muziek, al vanaf de ontwikkeling van de stereo opname techniek, aan het linkeroor een andere frequentie doorgeeft dan aan het rechteroor. Voorwaarde is hierbij uiteraard wel dat de luisteraar een koptelefoon of in-ear-plugs draagt anders gaat het effect verloren in de ruimte.

Dus ook de moderne muziek die we zelf graag luisteren brengt binaural beats op gang.


Uiteraard is het wel belangrijk dat het volume niet zodanig is dat de muziek door het hoofd knettert. Het stimuleren van hersengolven gebeurd het beste als het volume zodanig laag staat dat de muziek nauwelijks waarneembaar is.


Dus, team muziek of team stilte?

Doe mij maar muziek.

Share by: